Erwtensoep (maaltijdsoep)

0
331

400 g groene erwten

W* I water

10 g zout

1 mergpijpol 100 g

(rook)spek

■ kg knieschijf ol krabbetjes

‘A kgprei

 selderijknol

 bos selderij

(100 g winterwortel)

peterselie

Erwtensoep (maaltijdsoep)

De erwten wassen en met het water en het zout 12 a 24 uur laten weken. De erwten met het weekwater, de mergpijp of het spek en het vlees aan de kook brengen en op een laag ingestelde warmtebron laten koken tot vlees en erwten gaar zijn (± 2 uur, in hogedrukpan ± 30 min. op druk houden). De mergpijp of het spek en het vlees uit de pan nemen. Het meeste vocht afschenken en bewaren. De massa fijnstam­pen en al roerend langzaam verdunnen met de erwtenbouil­lon. De schoongemaakte, gewassen en kleingesneden groenten toevoegen, ± 20 min. laten doorkoken, nu en dan roeren. Het merg uit het bot halen of het spek kleinsnijden, het vlees van bot ontdoen en kleinsnijden en met de klein­gesneden peterselie aan de soep toevoegen. Variatie:

Rookspek vervangen door een rookworst, die de laatste 10 min. wordt meegewarmd. Variatie:

Erwtensoep (van spliterwten)

Het vlees 1 uur voorkoken, de ongeweekte spliterwten toe­voegen en 1 uur meekoken (het stampen vervalt).