Gebakken runderlever, gebakken varkenslever

0
466

4 plakken runder- of

varkenslever a 100 g

3 g zout, peper

bloem

(8 plakjes ontbijtspek)

(2 uien)

i 125 g boter

(1 theelepel juspoeder)

Gebakken runderlever, gebakken varkenslever

De plakken lever tot aan de bereiding in koud water bewa­ren. De plakken laten uitlekken en afdrogen, inwrijven met zout en peper, door bloem wentelen en de overtollige bloem afschudden. Desgewenst het spek en de gesnipperde uien in weinig boter vlug lichtbruin bakken. De overige boter licht­bruin laten worden, hierin de plakken lever op een matige warmtebron gaar en aan weerskanten bruin bakken (10 a 15 min., afhankelijk van de dikte). De lever uit de pan nemen en warm houden. Zoveel water toevoegen en roerend aan de kook laten komen, dat al het bezinksel juist oplost. Ter verbetering van de kleur en smaak zo nodig het juspoeder toevoegen. Eventueel het gebakken spek en de gebakken uienringen op en om de lever leggen. Variatie:

De lever in repen snijden, door de bloem (en paprikapoe­der) wentelen en bruin bakken (± 6 min.). Vermengen met 2 in ringen gesneden gebakken uien.