Omelette Paysanne, Franse boerenomelet

0
669

10 g boter peterselie of bieslook 6 eieren 1 dl melk of water, peper kleine aardappelen Vt dlslaolie 5 eieren 4 lepels melk ot water 2 g zout. peper (knoflook) 20 g boter tijngesneden peterselie

Omelette Paysanne, Franse boerenomelet

(middellijn 24 cm)

Het ‘Dek of de ham in blokjes snijden en in een koekepan zarhties uitbakken. De aardappelen in blokjes snijden, de zilveruitjes goed laten uitlekken en zo nodig doorsnijden. De aardappelen en de uitjes in het uitgebakken vet en boter fruiten De goed uitgelekte champignons en doperwtjes en de peterselie of bieslook toevoegen. Dit mengsel aan de met melk losgeklopte eieren toevoegen en bakken (zie bij omelet blz. 119).

Variatie

Het mengsel apart houden en als vulsel bij een gebakken

omelet geven.

Griekse aardappelomelet (middellijn + 24 cm)

De schoongemaakte in plakjes gesneden aardappelen in de olie gaar bakken. Van de eieren, de melk, het zout en de peper een omeletmengsel maken (blz. 119). De pan desge­wenst met knoflook insmeren, de boter heet laten worden. Zodra het omeletmengsel in de pan is geschonken en enigszins gestold is, de gebakken aardappelen en de peter­selie er over verdelen en met de rest van het eimengsel overgieten. Als de onderzijde bruin is, de omelet met behulp van een deksel keren en nog even doorwarmen. De omelet niet dubbelslaan. Variatie:

Spaanse aardappelomelet (tortilla) Vooraf 200 g aardappelen bakken met 50 g kleingesneden (katen)spek en 2 (in ringen) gesneden uien. Daarna 5 min. smoren met 2 lepels gare doperwtjes en 2 lepels sherry. Tot slot het eimengsel toevoegen.