Polenta

0
427

1 I water
bouiilontablet
125 g polenta
H 40 g boter

geraspte oude kaas zout, peper

Polenta

Het water met het bouillontablet aan de kook laten komen De polenta goed roerend toevoegen en onder nu en dan roeren op een lage warmtebron gaar laten worden (+ 20 min.). De boter en de kaas erdoor mengen en op smaak afmaken met zout en peper. Geven met een pittige toma­tensaus (blz. 65). Variaties:

Gebakken polenta

De helft van de kaas door de polenta mengen. De polenta uitstrijken op twee met water omgespoelde diepe borden. De afgekoelde plakken in punten snijden, door bloem wen­telen en goed afschudden. Aan beide zijden in ± 3 lepels hete olie vlug bruin bakken. De overige kaas erover strooi­en. Geven met een pittige tomatensaus.

Polenta ovenschotel

De polenta afwerken als gebakken polenta. De plakken in repen snijden. Deze laag om laag met gefruite uiringen (3 uien) en ontvelde plakken tomaat (3 vleestomaten) en desgewenst geperste knoflook in een beboterde vuur­vaste schaal leggen. Het gerecht midden in een vrij hete oven (± 200 °C) in ± 40 min. warm laten worden. De laatste 10 min. de overige geraspte kaas erover strooien en licht laten kleuren.