Stoofschotel met linzen, ovenschotel met linzen

0
186

300 g linzen

4 dl bouillon

2 dl rode wijn

laurierblad, tijm

250 g rookspek

200 g champignons

200 g prei

200 g winterwortel

250 g vteestomaten

peterselie of dille

Stoofschotel met linzen, ovenschotel met linzen

De linzen in de bouillon en de wijn met de kruiden 30 min. koken. Het rookspek in dobbelsteentjes snijden en op een getemperde warmtebron zachtjes uitbakken, uit de pan ne­men. De champignons wassen, in plakjes snijden en in het spekvet goudbruin bakken; uit de pan nemen. De prei schoonmaken, wassen en in ringen snijden; de winterwortel schillen, wassen en in dunne reepjes snijden. De groenten even in het spekvet bakken met de warmtebron op de hoog­ste stand. De ontvelde en in stukken gesneden tomaten toe­voegen en omscheppen. Het groentenmengsel, de cham­pignons en het spek aan de linzen toevoegen. Op smaak afmaken met peper en zout, het laurierblad verwijderen. Het geheel nog ± 15 min. laten koken tot de wortel zacht is, of overdoen in een ingevette vuurvaste schaal. Deze afgedekt ± 20 min. in een zeer warme oven (+ 240 °C) zetten. Op het laatst kleingesneden peterselie of dille door de linzen men­gen of over het gerecht strooien. Geven met (stok)brood.